Varia:

St. Catharinaklooster

 

de sinai de sinai St. Catharinaklooster St. Catharinaklooster St. Catharinaklooster St. Catharinaklooster kameeldrijver rond het St. Catharinaklooster

St. Catharinaklooster

Veel mensen die nabij Sharm el-Sheikh verblijven maken een excursie naar het St. Catharinaklooster in de Sinai.
Een prachtige tocht door een afwisselend landschap. Je verwacht niet zoveel kleuren aan te treffen. Wat wij ook niet verwachtten was de enorme drukte in het klooster. Het bezichtigen van de basiliek en de iconen kreeg iets lachwekkends: overal groepen met gids die proberen een 'mooi plekje' te bemachtigen en, om het maar plat te zeggen: je kon je kont er niet keren. Wanneer je niet Orthodox bent mag je het beroemde knekelhuis niet in, je mag 'om het hoekje gluren'.
Hoogstwaarschijnlijk is het na de aanslagen in Taba en omgeving nu iets rustiger. Toen wij het klooster bezochten, december 2000, waren er veel Israeli's.
De foto's die we maakten zijn voor een groot deel niet meer te reproduceren: kapotte cd-rom (we fotografeerden in 2000 al met de Sony DSC-S70).

Tussen twee hoge bergen, berg Sinaï en berg Catharina, ligt het grieks-orthodoxe St. Catharinaklooster, Deir Sant Katreen, het oudste bewoonde klooster ter wereld.
Op de plek van het bijbelse Brandende Braambos, van waaruit God tot Mozes sprak, liet Keizerin Helena in 337 een kapel oprichten. In de 6e eeuw voegde Keizer Justinianus een versterkt klooster toe, met hoge muren om de monniken en pelgrims tegen overvallen te beschermen.
Sinds de Middeleeuwen is St. Catharina de patrones van het klooster. Catharina werd in de 4e eeuw vanwege haar Christelijk geloof gedood. Volgens de legende werd haar lichaam door engelen weggevoerd. Haar stoffelijke resten werden 6 eeuwen later gevonden door monniken bovenop de berg Catharina.
De ingang van het klooster en de muren in het zuiden en westen zijn nog oorspronkelijk, de andere muren zijn na een aardbeving in de 14e eeuw herbouwd. Het klooster wordt gedomineerd door de Kerk van de Transfiguratie, ook wel St. Catharinakerk genoemd. De heiligste plaats van het klooster is de Kapel van het Brandende Braambos, recht achter het koor van de kerk (basiliek). De struik die hier nog te zien is schijnt een stek te zijn van het bijbelse braambos. Om het klooster tegen moslims te beschermen werd in 1106 een moskee opgericht.
Het klooster is een heilige plaats voor Joden, Christenen en Moslims. Wereldberoemd zijn de zeer kostbare verzamelingen oud-christelijke manuscripten en de iconen.
De begraafplaats ligt in de boomgaard. Na verloop van tijd worden graven geruimd en de beenderen en schedels overgebracht naar het knekelhuis, gevestigd in de kapel van St. Triphonius.
De markante klokkentoren dateerd uit 1871, de 9 klokken zijn een gift van Tsaars Alexander II.

De afstand van de parkeerplaats naar het klooster kun je te voet afleggen, je kunt ook kiezen voor een ritje op een kameel.

Berg Sinaï, 2286 mt hoog, is waarschijnlijk de berg Horeb uit de bijbel, waar Mozes 40 dagen en nachten doorbracht voordat hij de Tien Geboden ontving. De berg wordt ook Gebel Moesa (berg van Mozes) genoemd.
's Nachts is het hier druk want dit is een favoriete plek om van de zonsopgang en het prachtige uitzicht te genieten.
De Catharinaberg, Gebel Katarina en ook wel Gebel al-Deir (berg van het klooster) genoemd, is met 2642 mt de hoogste berg van Egypte. Op de toppen ligt sneeuw.

Andere excursies die je vanuit Sharm el-Sheikh e.o. kunt maken:

  • Coloured Canyon: een wadi, droge rivierbedding, waar gedurende duizenden jaren de wind en het water een ravijn hebben uitgesleten dat gekenmerkt wordt door verschillende lagen zandsteen, in rode en okerkleurige tinten.
  • Bezoek aan de Bedouinen: theedrinken of eten en genieten van de sterrenhemel.
  • Kameeltochten variërend van een paar uur tot meerdere dagen.
  • Ras Mohammed: beschermd natuurgebied (natuurreservaat) met het meest noordelijk gelegen mangrovebos, prachtig duik- en snorkelgebied met witte zandstranden.
  • Alf Leila Wa Leila Egyptian Show, in Ras Um el Sid
  • Aquascope: vanuit de haven van Sharm el-Sheikh met een kleine onderzeëer de onderwaterwereld bekijken.

kameeldrijvers rond het St. Catharinaklooster stek van het brandende braambos Knekelhuis St. Catharinaklooster Klokkentoren St. Catharinaklooster

terug