Varia:

Luxor en omgeving

Varia

Ballonvaart (december 2003)

Met 6 personen gaan we de lucht in: de captain, voorin, een Duitse, wij, een Italiaanse fotograaf gespecialiseerd in luchtopnamen en zijn begeleidster. Speciaal voor de fotograaf stijgen er nog twee ballonnen op die op zijn aanwijzigingen hoger, lager of dichter bijelkaar moeten varen. De flightcaptains houden via walkie-talkies onderling contact.
We vliegen niet over de tempels maar westwaarts over een paar dorpen. Ook leuk om de huizen van bovenaf te zien en te zwaaien naar de mensen beneden (die naar jou zwaaien en roepen). We landen in de buurt van een Egyptische Vinexwijk, Suzanne Mubarak Village, de captain parkeert de rieten mand precies op de vrachtwagen. Knap. Hij gaat op verzoek van de fotograaf nog een keer de lucht in, of we ook mee willen? Tuurlijk zeggen we geen nee tegen deze buitenkans, het is een schitterende ervaring: de stilte, het uitzicht. Het is grandioos.

De tweede vlucht vertrekt naast het Ramesseum en gaat over Oud-Qurna, waar we de graven van de edelen goed kunnen zien, en Deir el-Medina. Na een uurtje landen we in de woestijn, een beetje ruw, op rotsachtig terrein.
Van de fotograaf, Marcello Bertinetti, is, naar later blijkt, in heel wat boeken over Egypte materiaal te vinden, evenals ansichtkaarten. In 2006 verscheen zijn boek Egypte, met luchtofoto's van heel Egypte.

    Foto's

Faculty of Fine Arts, Luxor

Dankzij Hassan Ali is het gelukt om een bezoek te brengen aan de Kunstacademie in Luxor (december 2003) die gevestigd is in de Khaled Ben Elwalid Street. De ontvangst, door de Vice-Dean Dr. Saleh Abdelmoty en Administrator Dr. Mohamed Oraby is allerhartelijkst, met veel thee en sigaretten. De Vice-Dean neemt ook uitgebreid de tijd om zijn portfolio te tonen en na 'exchange-programs' te hebben besproken volgt een rondleiding door het gebouw.
Allie, zelf verbonden aan de Academie Minerva te Groningen, geeft een indruk:

    Foto's

terug