Varia:

Kamelenmarkt
El Shalateen

Monumenten in Oase Kharga

Brooke Hospital for Animals

In Cairo

Aswan

Luxor en omgeving

St. Catharinaklooster

Djabana-koffie

Hassan Fathy, architect

Bibliotheca Alexandrina

Varia Egypte

Het schip van de woestijn op de markt
Een fenomeen dat in Egypte veel buitenlanders trekt zijn de kamelenmarkten (waar trouwens dromedarissen worden verhandeld - kamelen zijn er niet in Egypte).
We bezochten eens de kamelenmarkt, souq al-gamal, in El Shalateen...

De oudheden van Kharga
De Oase Kharga in de Westelijke Woestijn heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken.
Van de forten en tempels is soms weinig over, gelukkig maakt de ligging dat dan goed.
Tempels in Kharga zijn ommuurd door de Romeinen en dienden ook als uitkijkpost om belangrijke handelsroutes te beschermen.   meer >

Brooke Hospital for Animals
De klinieken van Brooke bieden gratis medische zorg aan paarden en ezels. Daarnaast wordt heel veel gedaan aan voorlichting. Je kunt de klinieken vrij bezoeken en steunen met een gift (of wordt donateur van Brooke Nederland). Egypte heeft 6 Brooke klinieken: in Cairo, Alexandria, Luxor, Edfu, Aswan en Mersah Matrouh.

In Cairo
In Cairo ga je natuurlijk naar de piramiden in Giza (zie Tempels en Graven), Saqqara, het Egyptisch Museum en Khan al-Khalili. Je moet beslist ook een wandeling maken door deze immense stad, ondanks de drukte, het lawaai en de stank.
De klassieke Arabische naam van Cairo is al-Qahira oftewel de Zegevierende. De stad wordt ook Masr genoemd (en Egypte in het Arabisch Misr) en, jawel, "de Moeder van de Wereld": Umm el Dunja.

Aswan
Tijdens Nijlcruises is een bezoek aan de onvoltooide Obelisk vaste prik. Verder staan meestal de High Dam (door deze dam ervan ontstond het Nassermeer), een papyrus-instituut, een felukka-tochtje, de Tempel van Philae (zie Tempels & Graven) en een bezoek aan Kitchener's eiland op het programma.

Luxor en omgeving
Een fantastische manier om de Thebaanse Necropool te bekijken is vanuit de korf van een heteluchtballon. Wij bezochten in Luxor verder de kunstacademie en, op de westoever, Nieuw Gurna oftewel Gurna el-Gedida en natuurlijk een alabasterwerkplaats annex winkel.

In de Sinai: Sint Catharinaklooster
Een gewilde excursie vanuit Sharm el-Sheikh of Dahab is naar het oudste, nog bewoonde Grieks-Orthodoxe St. Catharinaklooster.

Djabana-koffie bij de Ababda-bedoeïnen
In de Oostelijke Woestijn, in de zgn. "Soedan-driekhoek" helemaal in het zuiden van Egypte, leven de Ababda-bedoeïnen.
Volgens een eeuwenoude traditie maken de Ababda hun heerlijke gemberkoffie. Wij dronken een kopje mee...

Architect Hassan Fathy
"The Barefoot Architect" en "The Architect for the poor" zijn de bijnamen van Egypte's grootste architect die in het buitenland meer erkenning (en prijzen) heeft gekregen dan in Egypte.

Bibliotheca Alexandrina
Net als in de oudheid staat de grootste bibliotheek ter wereld sinds 2002 (weer) in Alexandrië. Een opvallend gebouw aan de Corniche. Op de buitenkant zijn meer dan 4.000 letters uit het alfabet van 120 verschillende talen gegraveerd.