Varia

In Cairo

 

Varia: in Cairo

Egyptisch Museum in Cairo

De Franse archeoloog Auguste Mariette (1821-1881) stichtte dit museum in 1857. In 1902 werd het huidige gebouw betrokken. In de tuin van het museum (vrije toegang) staan al de eerste beelden, in de vijver groeien papyrus en lotus (symbolen van Opper- en Neder-Egypte).
Het overvolle museum telt meer dan 120.000 voorwerpen, varierend van enorme beelden tot de prachtigste gouden sieraden. In The Mummy Room, apart ticket vereist, liggen 11 mummy's van Farao's waaronder Ramses II.
De begane grond is chronologisch ingedeeld (beelden en sarcofagen), de verdieping op thema. Hier zijn de vondsten uit het graf van Toetanchamon te vinden maar ook diermummys, kanopeken, textiel, kleine godenbeelden en de meest prachtige sieraden (gouden masker van Toetanchamon). Bijschriften zijn vaak evenoud als het museum, als ze er al zijn, of staan op de kop. Een goede reisgids is aan te raden.

    foto's

Museum voor Islamitische Kunst
Het museum voor Islamitische Kunst herbergt één van de grootste collecties Islamitische kunst ter wereld: ongeveer 60.000 objecten verdeeld over 23 zalen. In 1883 is gestart met het verzamelen van Islamitisch antiek. Veel gedecoreerde houten kasten, deuren en ramen die met ivoor, parelmoer, goud of zilver zijn ingelegd; gebedsnissen, preekstoelen, koran-lessenaars, prachtig glas, metaal, steen, keramiek, porcelein, lampen, bronzen en koperen schalen, kandelaars en kannen en kostbare Koran-uitgaven.
Bijschriften ontbreken bij deze mooie collectie Islamitisch erfgoed veelal. De erg aardige suppoosten proberen wel een en ander te verduidelijken maar spreken geen woord Engels dus dat helpt ons niet veel en onze gids Sebry is kennelijk voor het eerst.

De Citadel
De Citadel van Cairo is gebouwd door Salah al-Din (Saladin) als fort ter bescherming tegen de Kruisridders in 1176. Zijn zoon Al-Kamil vergrootte het complex. Bijna alle oorspronkelijke gebouwen zijn verwoest door Mohammed Ali op de moskee van An-Nasir Mohammed uit 1318 na (was tijdens het bewind van Mohammed Ali in gebruik als stal). Mohammed Ali bouwde de grote moskee die zijn naam draagt, in Turkse stijl (zoals de Agia Sophia in Istanbul): grote koepel en twee slanke, 80 meter hoge minaretten. Vanwege de wanden en zuilen van albast wordt de moskee ook de Alabaster-Moskee genoemd. Binnenin o.a. het praalgraf van Mohammed Ali.
Door de ligging, 75 meter boven de stad, een prachtig uitzicht op Cairo vanaf de vestingmuren van de Citadel.

Cairo
Een attractie op zichzelf is de stad Cairo. Naar schatting wonen hier 18 miljoen mensen, van (zeer) arm tot (puissant) rijk. In krotten, in mausoleums op de grote kerkhoven, in vreselijke flatgebouwen, en in Khan al-Khalili soms bijna onder de grond. Kippen, geiten en duiven leven op daken en er ligt onnoemlijk veel afval tussen de flats. Cairo heeft ook wijken waar de rijken wonen en zgn. zakenwijken, zoals Zamalek, waar ambassades gevestigd zijn temidden van riante appartementgebouwen en dure auto's rondrijden.
Een stad van tegenstellingen. Het verkeer is gigantisch, alles toetert en tussen al die auto's rijdt dan een ezelskar of paard en wagen. Het oversteken van de brede wegen, met al dat verkeer, lijkt op een kamikaze-aktie. Cairo stinkt, er is veel smog maar het heeft wel wat en je kijkt je ogen uit.
Tijdens een bezoek aan deze enorme stad ga je natuurlijk naar Khan al-Khalili, de bazaar (of soek) met z'n wirwar aan straatjes waar vanalles te koop is.
Op het plein aan het begin van de soek staat de grote moskee van Sayyidna al-Hussein; alleen toegankelijk voor moslims.

    foto's

terug