Varia:

Aswan

 

Varia:

Aswan

Onvoltooide Obelisk in Aswan
Veel van het granieten bouwmateriaal voor beelden en tempels kwam in de oude tijd uit Aswan. In een oude steengroeve (grijs/roze graniet) even ten zuiden van de stad ligt een enorme, bijna voltooide Obelisk uit de tijd van het Nieuwe Rijk. De obelisk, ruim 40 meter lang en waarschijnlijk bestemd voor de tempel van Thoetmosis III in Karnak, was al aan drie zijden uitgehakt toen er een scheur ontstond. Het werk werd daarop gestaakt.

De obelisk ligt behoorlijk hoog en als je daar dan naar toe bent geklauterd, ben je alweer verbaasd over de inventiviteit van de oude Egyptenaren. Hoe kregen ze die loodzware dingen op een boot....?

Lord Kitchener's eiland
In de Nijl bij Aswan liggen een aantal eilandjes zoal Elephantine en Kitchener's eiland, ook wel Botanisch Eiland genoemd. De Engelse generaal Lord Horatio Kitchener kreeg het eiland eind 19e eeuw kado na succesvolle militaire expedities in Soedan. Hij verzamelde er planten en bomen uit de hele wereld en zo onstond een weelderige botanische tuin (met naambordjes) op het hele eilandje.

Toen wij er waren, tijdens het Suikerfeest, was het eiland overstroomd met Egyptische families die feestvierden of zaten te picknicken. Duizenden mensen. Heel gezellig, heel erg vol en we hebben niks van de planten en bomen gezien, zelfs geen bordjes.

 

felukka op de Nijl bij Aswan bootje varen zonsondergang Aswan romantisch plaatje
haventje voor bezoek Philae Kitcheners eiland Kitcheners eiland Kitcheners eiland

terug