Varia:

Bibliotheca Alexandrina

historie

 

stadswapen omringd door water inscriptie buitenmuur centrale hal planetarium

Bibliotheca Alexandrina

De bibliotheek in Alexandrië staat dichtbij de plek waar ooit de oude, wereldberoemde bibliotheek (de Grote Bibliotheek of Koninklijke Bibliotheek) stond en ook de paleizen van de Ptolemaeëen.
Het schijnt een idee van twee professoren aan de universiteit van Alexandrie geweest te zijn: zet de stad weer op de kaart, net als vroeger, door de grootste bibliotheek ter wereld te bouwen.

in de bibliotheek Voor het ontwerp van de nieuwe bibliotheek schreef Egypte een wedstrijd uit waaraan meer dan 500 architectenbureaus uit de hele wereld deelnamen. Winnaar werd het Noorse Snøhetta Studio met hoofdarchitect Christoph Kappeler. De bouw begon in 1988 en in 2002 werd de Bibliotheca Alexandrina officieel geopend.

Het gebouw lijkt als een soort gekantelde cilinder uit de grond op te rijzen. De achterkant, met z’n 33 meter het hoogste deel, is gemaakt van grijs graniet uit Aswan, waarin letters van alle in de wereld voorkomende talen zijn gegraveerd. Er werden 16.000 granietstenen gebruikt.
Het vrijwel ronde dak bestaat uit in staal gevatte glaspanelen. Bibliotheca Alexandrina ligt aan de Corniche, nabij de Oostelijke Haven, is gericht naar de zee en zo ontworpen dat overal daglicht doordringt. De omtrek is 502 meter en het ligt 12 mt onder de zeespiegel. Het telt 11 verdiepingen waarvan 7 voor lezers en studerenden; voor hen zijn er 2000 zitplaatsen beschikbaar!

Vanuit de centrale hal, een halve cirkel met een diameter van 160 meter, lopen de verdiepingen schuin, terrasvormig omhoog, ondersteund door circa 600 zuilen met wijduitlopende kapitelen. Die zuilen doen sterk denken aan de zuilen in de oude Egyptische tempels.

'internetarchief' Behalve de openbare bibliotheek is er ondermeer een wetenschaps-, manuscripten- en archeologisch museum, en een planetarium. Een afgesloten ruimte op een van de verdiepingen, biedt plaats aan het “Internetarchief”. In de vloer van de foyer liggen oude mozaïeken die men vond bij het graven van de fundering.
Deze schitterende giga-bibliotheek zal uiteindelijk 8.000.000 boeken bezitten.

Bibliotheca Alexandrina trekt jaarlijks meer dan 700.000 bezoekers, waaronder vele buitenlanders. Een toegangskaartje voor niet-leden kost 10 pond.

Historie: de oude bibliotheek van Alexandrië  »

 

vergroting vergroting vergroting vergroting
vergroting vergroting vergroting vergroting

   binnen

 

vergroting vergroting vergroting

terug naar 'varia'        door naar 'historie'