Varia:

Djabana-koffie

 

Bij de Ababda-Bedoeïnen: Djabana-koffie

"Ze hebben geen televisie, geen telefoon, geen krant, geen huizen, gaan niet naar school en hebben geen zorgen!", aldus onze gid Salah Zaky.
De Egyptische overheid probeert al jaren om de ongeveer 100.000 Bedoeïnen te integreren in de samenleving (of onder de duim te krijgen?). In de Sinaï is dat enigszins gelukt maar in de "Soedan-driehoek", in het zuiden van Egypte, is een groot deel van de daar levende Bedoeïnen wars van elke verandering. Waterputten die de overheid in de Oostelijke Woestijn (tussen Nijl en Rode Zee) heeft geslagen worden dan ook niet gebruikt.

De Ababda zoals deze Bedoeïnen heten, leven hier al sinds de Romeinse tijd. Ze houden geiten en schapen (en soms wat kamelen) die door de vrouwen gehoed worden en leven in hutten gemaakt van boomstammetjes en bekleed met matten of, bij een meer 'permanente' woonstee, van golfplaten. Een familie heeft meerdere hutten in gebruik die behoorlijk verspreid zijn neergezet.

Volgens een eeuwenoude traditie maken de gastvrije Ababda gemberkoffie waarbij het de bedoeling is dat je minstens 3 kopjes meedrinkt.
Onze gastheer Abdel Ali doet allereerst een handvol groene koffiebonen, afkomstig uit Soedan, in een blikje met een handvat van in elkaar gedraaid metaaldraad. De boontjes worden al husselend geroosterd boven een houtvuurtje (van Acacia-hout, zo'n beetje de enige bomen die in de woestijn groeien). Na een tijdje begint het heerlijk te ruiken. Dan worden ze fijngestampt in een houten vijzel, samen met wat geraspte gemberwortel en suiker. Ondertussen staat in het vuur al een keteltje water warm te worden. Het mengsel gaat vervolgens in een speciale aardewerken koffiekruik, de 'djabana', het water wordt toegevoegd en dan zet Abdel Ali het kruikje in het vuur om de koffie te laten koken.
De koffie wordt uitgeschonken in minuscule kopjes zonder oor (ter grootte van een flinke vingerhoed; made in China) waarbij een kluwentje plastic draadjes in de hals van het kruikje dient als filter.

De "Djabana-koffie" is heerlijk; zoet met een sterke gembersmaak. Bij het tweede, derde en vierde kopje wordt de gembersmaak steeds milder omdat aan hetzelfde prutje telkens weer een beetje vers water wordt toegevoegd.

 

djabana-koffie djabana-koffie djabana-koffie djabana-koffie
djabana-koffie bij de Ababda djabana-koffie bij de Ababda djabana-koffie bij de Ababda djabana-koffie bij de Ababda
djabana-koffiekruik woning van de Ababda woning van de Ababda woning van de Ababda

terug