Reistips:

Reispapieren

Geldzaken

Gezondheid

Praktisch

Lezen over Egypte

Reistips: Praktische zaken

postzegel (niet te vergroten) ankh (niet te vergroten)

Veiligheid
Het eerste dat opvalt in Egypte, zeker als je naar Luxor gaat of een Nijlcruise maakt, zijn de vele politieagenten en militairen (met een kalasjnikov of ander machinegeweer). Cruiseschepen worden bewaakt, alle monumenten worden bewaakt, de hotels worden bewaakt, jij wordt bewaakt. Bij de entree van monumenten en musea moet je tas open of zelfs door de scanner. Je ziet gemeentepolitie, verkeerspolitie, toeristenpolitie en de centrale veiligheidspolitie (en bij rellen zoals in verkiezingstijd oproerpolitie). In de badplaatsen aan de Rode Zee is dit veel en veel minder.
De Egyptische overheid is er alles aan gelegen dat de westerse toerist zich veilig voelt. Van Luxor naar Aswan mogen auto's en bussen alleen in convooi rijden, hetzelfde voor de rit van Luxor naar Hurghada of van Aswan naar Abu Simbel. Het convooi vertrekt op vaste tijden.
Met ingang van 1 december 2008 zijn de konvooien vanuit en naar Luxor opgeheven! Het is nu dus weer mogelijk om zelfstandig naar bijvoorbeeld Abydos te reizen.
Wie opvallen in bezienswaardigheden zoals tempels, zijn keurig geklede heren in een pak. Immers, de meeste Egyptische mannen dragen een galabaya. Het gaat hier om agenten van de veiligheidspolitie.
Bij twijfel over je veiligheid: Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Taal
De officiële taal is het Standaard Arabisch maar men spreekt het Egyptisch Arabisch. In de serie "Wat en Hoe"-taalgidsjes is een Egyptisch Arabisch boekje verkrijgbaar.
In op toeristen ingestelde plaatsen spreekt men redelijk Engels, vooral in winkels. In hotels, behalve aan de receptie, is dat over het algemeen een stuk minder.

Elektriciteit
Egypte heeft 220 Volt, net als bij ons en je hebt geen verloopstekker of wereldadapter nodig voor elektrische apparaten met een kleine stekker. Sommige stopcontacten zijn niet geschikt voor wat dikkere stekkers. Dan heb je een verloopstekker nodig: overal verkrijgbaar, kost ongeveer 5 pond.

Alcohol
In Islamitische landen is alcohol eigenlijk taboe. Behalve in restaurants en bars die zich richten op toeristen zul je bijna nergens alcohol kunnen bestellen. In hotels is wel alcohol verkrijgbaar, in winkels nauwelijks of niet.
Ondanks dat heeft Egypte zijn eigen biermerken (Stella en Sakkara), wijnen (o.a. Obelisque, Ptolemee) en zelfs een sterk drankje genaamd Zibib dat lekker is in mixjes.
Alcohol koop je in de zgn taxfree-shops, op vertoon van je paspoort. Tot 24 uur na aankomst in Egypte kun je vanalles taxfree kopen, daarna alleen de locale wijnen, bieren en Zibib. In alle grote toeristenplaatsen zijn deze shops te vinden.

Kleding
Hou er rekening mee dat Egypte een Islamitisch land is. Ga dus nooit naar een moskee in korte broek en hemdje, ga ook zo niet winkelen. Bij je hotel kun je aantrekken wat je wilt maar daarbuiten is het wel zo 'netjes' om rekening te houden met de gewoonten in het land waar je bent. De Egyptenaar zal trouwens geen opmerkingen maken over je kleding ook al stoort het hem/haar. Bij een bezoek aan een moskee je schoenen uittrekken, zorgen dat armen en benen bedekt zijn en niet op vrijdag!
Neem katoenen kleding mee en een trui/vest voor 's avonds of 's morgens vroeg (excursies beginnen vaak vroeg). In een touringccar met airco kan het frisjes zijn.

Mannenwereld
Wat ook wennen is dat het lijkt alsof in Egypte alleen mannen wonen. De kamermeisjes in de hotels zijn hier meestal jongemannen, evenals de bediening in de restaurants en bar. In de receptie tref je soms wel vrouwen aan, ook Europese. De Egyptische vrouw zie je hoogstens op de groentemarkt. Dit is wel heel langzaam, een beetje aan het veranderen, zeker in grotere plaatsen.

Vervoer
Luxor: behalve met de (goedkope) taxi kun je ook met de minibus naar de tempels van Karnak of Luxor. Er zijn 2 lijnen, naar Karnak en terug, via het station. Busje aanhouden dmv handopsteken. Kost LE 1 (toeristenprijs, Egyptenaren betalen 25 PT). Ferry naar de westoever kost ook LE 1, een privébootje LE 5 (enkele reis).
In plaats van met de taxi of bus kun je je ook in een paardenkoetsje, de kalesh, laten vervoeren. Zoek een koets uit met een gezond uitziend paard, zonder wonden en zorg dat de koetsier niet gaat jakkeren.
Cairo: tja, daar rijden aftandse, smerige overvolle bussen die amper stoppen om je te laten instappen. De metro is perfect en schoon (en dan weet je ook precies waar je naar toe gaat) en er zijn heel veel taxi's (onderhandelen/afdingen!).

Carpet Schools
Egypte kent leerplicht voor alle kinderen tot 16 jaar. Toch werken er in de tapijtfabriekjes vnl. kinderen van 10 tot 12,13 jaar. "This is a carpet school, they get education" is het verweer. Onzin, een trucje, 't is gewoon kinderarbeid. Dien een klacht in bij je reisorganisatie als je kinderen in zo'n carpet school aan het werk ziet; als genoeg toeristen dit doen houdt het misschien eens op. Kinderen horen op school en niet in de tapijtfabriek.

Ramadan
Sommige toeristen denken dat je Egypte beter niet kunt bezoeken tijdens de Ramadan. Is niet waar, is juist een bijzondere tijd met veel gezelligheid 's avonds op straat. Veel straten zijn versierd met vlaggetjes of glinsterend folie en overal hangen de speciale Ramadan-lantaarns. Tijdens de Ramadan, die een maand duurt, eten en drinken (en roken) de Islamitische Egyptenaren niet van zonsopgang tot zonsondergang. Direct na zonsondergang ligt het openbare leven stil, winkels zijn dicht en iedereen gaat eten. Daarna zoekt men elkaar op om gezamenlijk te eten, te flaneren. Het is dan druk op straat.
De mensen slapen korter dan anders, vandaar dat sommigen tegen het einde van de Ramadan wat prikkelbaarder kunnen zijn. De Ramadan wordt afgesloten met het drie-daagse Suikerfeest, een vakantie voor de Egyptenaar. Familie wordt bezocht en in hotels, ook aan de kust, kan het bijzonder druk zijn.
Als toerist ondervind je geen hinder van deze periode, de winkels zijn wat eerder gesloten (of alleen een paar uur) evenals musea en monumenten en de bediening in je hotel staat direct na zonsondergang even op een laag pitje. Daar heb je natuurlijk begrip voor.
Ramadan 2010: na zonsondergang op 10 augustus, tot 10 september.
Eid al-Fitr, het Suikerfeest, start dus op 10 september, na zonsondergang; Eid al-Adha, het Offerfeest, is op 16 november 2010.

Verder

 • Vrijdag is de officiële vrije dag. Dan is het druk in de moskeëen en bezoek je die als toerist niet. De winkels zijn gewoon open (soms op zondag gesloten), banken en andere officiële kantoren meestal niet.
 • Feestdagen:Behalve de Islamitische feestdagen telt Egypte nog 8 feestdagen: 1 januari, 25 april, 1 mei, 18 juni, 23 juli, 6 oktober, 23 oktober en 24 oktober.
 • Post:Je kaarten kun je in elk hotel afgeven (de beste manier) of anders bij het postkantoor, in de blauwe bus. Een kaartje naar Nederland is ongeveer een week onderweg. Koop de postzegels direct bij aanschaf van de kaarten.
 • Foto's Om er zeker van te zijn dat je foto's goed afgedrukt worden, kun je dat beter in Nederland laten doen. Fotorolletjes zijn overal te koop maar worden vaak veel te warm bewaard; let ook op de houdbaarheidsdatum. In steeds meer plaatsen kun je digitale geheugenkaartjes laten overzetten op cd-rom maar controleer de rom voordat je gaat wissen. In Luxor zit naast Hotel Le Meridien een goede winkel om je fotobestanden op cd te laten zetten.
 • Openbare toiletten zijn vaak smerig, soms niet meer dan gat in de grond en met weinig of geen toiletpapier. Bij de tussenstop tijdens het convooi van Luxor naar Hurghada: schone toiletten.
 • Neem een zaklampje mee als je graven en tempels gaat bezoeken.
 • Neem oordoppen (of watten) mee voor lawaaierige hotels (Luxor, Cairo) en in de zomermaanden een anti-muggenmiddel.
 • Internet: De meeste hotels bieden internettoegang, tegen betaling. In alle grotere plaatsen zijn meerdere internetcafe's met redelijk goede verbindingen.
 • Telefoneren vanuit hotels is duur (maar wel gemakkelijk), telefoonkaart gebruiken is veel goedkoper; mobieltjes werken overal behalve in het diepe zuiden.
  Naar Nederland bellen: landentoegangsnummer (0031), netnummer zonder 0 en abonneenummer achter elkaar draaien.
 • Beste reistijd: In de zomer is het heet, in Luxor en Aswan erg heet. De beste tijd om Egypte te bezoeken is van oktober t/m april. In de wintermaanden is het overdag lekker warm, ook aan de kust, 's avonds koelt het snel af. In Cairo is het 's winters minder warm, zo'n 17 tot 21 graden (maar 't kan meevallen).

    Reispapieren   |    Geldzaken   |    Gezondheid   |    Lezen over Egypte   |