Tempels & Graven

Langs de Nijl

Tempel van Tod

terug

 

Tempel van El Tod

(afbeeldingen zijn te vergroten)

Zo'n 18 km ten zuidwesten van Luxor, op de oostoever van de Nijl, ligt El Tod, dat in de oudheid Djerty en in de Grieks-Romeinse tijd Tuphium heette.
De resten van het oude Djerty liggen onder de huidige bebouwing en men vermoedt dat onder de moskee van El Tod nog een tempel ligt.
Nu staan middenin het dorp de resten van een ommuurde tempel, op een terrein van ongeveer 200 bij 100 meter. De tempel is opgedragen aan Montoe, de Thebaanse oorlogsgod met een valkenkop, zonneschijf en hoge pluimen. In het gebied rond Thebe zijn meer tempels voor de cultus van Montoe opgericht zoals in Karnak, Armant en Medamud.

Al tijdens de 5e dynastie, onder Userkaf (ca 2494-2487 vC), stond hier een kleine tempel, een kapel, van kleisteen. Brokken ervan zijn nog te zien

De bouw van de culttempel voor Montoe begon in het Middenrijk, tijdens de regeringen van Nebhepetre Montuhotep II, Montuhotep III en Sesostris I (Senusret). De tempel werd verfraaid door latere koningen van de 12e, 18e en 19e dynastie en herbouwd in de Ptolemaeïsche tijd.
Vanaf de kade die de tempel met de Nijl verbond, loopt een sfinxenallee naar het heiligdom. Langs deze processieweg, nu zonder sfinxen, staat een deels behouden barkschrijn uit de tijd van Thoetmosis III die al in de oudheid gerestaureerd werd door ondermeer Amenhotep II, Seti I, Amenmessu, Ramses III en Ramses IV. Na de barkschrijn volgt de kleine tempel uit de Ptolemaeïsche tijd.

De restauratie c.q. herbouw van de tempel begon al onder Hakor (29e dynastie) en Nectanebo I (30e dynastie) en werd voltooid door de Ptolemaeën (Ptolemaios VIII Euergetes II en Ptolemaios XII). De nieuwe tempel werd verbonden met het oude gebouw van Sesostris I waarvan alleen de voorgevel is behouden. Een kapel rechts van de doorgang naar het allerheiligste is gewijd aan de godin Tjenenet, toen gezien als echtgenote van de god Montoe.
De Romeinen bouwden nog een kiosk op het terrein (onder Antonius Pius).

De huidige toegang tot het tempelterrein ligt aan de achterkant en wordt geflankeerd door rijen steenblokken en -brokken, met vaak prachtige reliëfs: een schitterend openluchtmuseum.
Van de tempel is niet zo veel meer over.

De schat van El Tod
In 1936 vond men onder de vloer van de tempel uit het Middenrijk vier bronzen kisten met daarop de cartouche van Amenemhet II (1922-1878 vC). De kisten waren gevuld met ondermeer zilver, goud en lapis lazuli. De "Schat van El Tod" geeft een indruk van de afstanden waarover al in de 12e dynastie handel werd bedreven en is tegenwoordig te zien in het Egyptisch Museum in Cairo en het Parijse Louvre.

Hoe kom je er?

  • Toegangskaarten: kopen aan het loket van de Luxor Tempel (LE 20).
  • Vervoer: lukraak een taxi nemen gaat waarschijnlijk niet lukken (i.v.m. veiligheidsrestricties). Informeer bij een lokale reisagent, je hotel in Luxor of bij de Tourist Police.

     

klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
klik voor vergroting klik voor vergroting


Openluchtmuseum

klik voor vergroting
klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting

    terug