Tempels & Graven:

langs de Nijl

Tempels langs de Nijl

Tempel van Horus in Edfu

Na Karnak de grootste en het best bewaard gebleven tempel. De enorme pyloon is 80 mt breed en 36 mt hoog, de prachtige relieëfs zijn 15 mt hoog: Farao Ptolemaeus XII houdt z'n vijanden vast en bedreigt hen met opgeheven knots voor de goden Horus en Hathor. Aan weerszijden van de ingang grote zwart-granieten Horus-valken met de Farao beschermend tussen de poten. Edfu is "plaats van vergelding": Horus wreekt zijn vader Osiris die door diens broer Seth is gedood.

 

Tempel van Horus en Sobek in Kom Ombo

Hoog op een plateau, zo'n 3 km van Kom Ombo, staat de Ptolemaeïse dubbeltempel gewijd aan de valkgod Haroëris (Horus de Oudere) en de krokodilgod Sobek. Het is de enige tempel in Egypte die twee goden eert en het is geheel symmetrisch in tweëen gedeeld: Sobek rechts en Haroeris links. Haroeris of Horus de Oudere stond ook bekend als de Goede Arts, pelgrims kwamen naar de tempel in de hoop op genezing. Vandaar reliëfs met ondermeer medische instrumenten. De grote en mooie reliëfs op de zuilen tonen de goden. Ptolemaeus VI startte met de bouw rond 180 v.c. maar het meeste werk is gedaan onder Neos Dionysos (80-51 v.c.); de Romeinse Keizer Augustus voegde de pyloon, het hof en de buitenste beschermmuren toe. In de Kapel van Hathor, bij de tempel, zijn drie krokodillenmummies te zien.

Isis-tempel Philae

Deze aan de godin Isis opgedragen tempel op het eiland Philae stond na de bouw van de oude Aswan-Dam een groot deel van het jaar onder water en dreigde helemaal onder te lopen met de komst van de Hoge Dam gebouwd werd. De UNESCO-reddingsoperatie voor de Nubische heft ervoor gezorgd dat de gebouwen op Philae verplaatst zijn naar het nabij gelegen eilandje Agilkia dat qua vorm werd aangepast aan het oude Philae. Net zoals in Karnak bestaat Philae uit verschillende grote en kleine tempels, er werd vanaf de 4e eeuw v.c. tot de 2e n.c. gebouwd. De monumenten bestaan dus uit een mix van Egyptische en Griek-sRomeinse architectuur. Behalve de tempel van Isis staat hier de Kapel van Mandulis (Nubische God), Kapel van Imhotep (de bouwheer van Djoser), Tempel van Hathor en de Kiosk van Trajanus, dat de bijnaam "Bed van de Farao" draagt, met 14 zuilen met prachtige kapitelen.

   foto's Edfu, Kom Ombo, Philae

Hathor-tempel in Dendara

In de buurt van Qena staat de imposante Tempel van Dendara (of Dendera), opgedragen aan de godin Hathor, de godin van de liefde en muziek, de grote moeder en Meesteres van de hemel. Ooit stonden hier andere heiligdommen, de huidige tempel dateert uit de Ptolomaeisch-Romeinse tijd. De kapitelen van de 15 meter hoge zuilen zijn aan weerszijden versierd met een Hathor-kop. Deze Hathor-kop, een menselijjk gezicht met koeienoren, zie je in de hele tempel terug. Het druk beschilderde plafond symboliseert de lucht en is ondermeer versierd met astronomische afbeeldingen, boten en bavianen. Van de muurdecoraties zijn de onderste registers beschadigd maar die bovenaan zijn nog steeds prachtig. Trouwens, ook van de Hathor-koppen op de zuilen zijnde meeste gezichten moedwillig vernield.
Er zijn veel scenes te zien waarin de koning offers brengt aan Hathor en haar goddelijke echtgenoot Horus van Edfoe (Idfu). Een bezoek aan de crypte, een ondergronds gangenstelsel, is zeer de moeite waard vanwege de prachtige decoraties. Het is een beetje lastig om er te komen. Op de achtermuur van de tempel zijn Cleopatra en haar zoon Caesarion afgebeeld. Op het dak, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt, staat de dakloze "Kapel van de Vereniging met de Zonneschijf", ook alweer versierd met Hathor-zuilen, waar het beeld van hathor uit het allerheiligste met Nieuwjaar naar toe werd gebracht zodat de zon haar nieuwe krachten kon geven. Jaarlijks werd het beeld van Hathor (Hat-Hor = Huis van Horus) uit het allerheiligste gehaald en via de Nijl naar de Horus Tempel in Edfoe gebracht waar Hathor en Horus dan voor twee weken herenigd werden.

   foto's Dendera

terug