Tempels & Graven

Langs de Nijl

Tempel van al-Kanayis

terug

 

frontaal voorhof gevangenen petrogliefen

Tempel van al-Kanayis (Kanais)

(afbeeldingen zijn te vergroten)

De Oostelijke Woestijn (of Arabische Woestijn) staat sinds de Oudheid bekend om haar bodemschatten, zoals goud, edelstenen als emerald en specifieke steensoorten waar sarcofagen en beelden van werden gemaakt. Farao's exploiteerden mijnen en stelden expedities samen om in de mijnen te werken en de kostbaarheden naar het Nijldal te vervoeren. Sommige expedities bestonden uit duizenden mensen en dieren. De vele prehistorische rotstekeningen langs de belangrijkste routes in de woestijn zijn het bewijs dat hier ook al in de predynastieke periode steengroeven waren.

Behalve de route vanaf Qus (Apollonopolis Parva) richting Rode Zee liep er een route vanaf Edfu (Apollonopolis Magna). Deze oude route verbind nu Edfu met Marsa Alam aan de Rode Zee.
Het eerste stuk, tot even voorbij een oude bron (Bir Abbad), heet Wadi Abbad en die gaat over in Wadi el Barramiya. Bij Barramiya waren mijnen.
Ongeveer halverwege de route naar de mijnen (50 km vanaf Edfu) staat een kleine zandstenen rotstempel, ook wel genoemd de Tempel van Redesiyah, de Tempel van Wadi Abbad, de Tempel van Wadi Mia en, kortweg, al-Kanais.

Het heiligdom werd opgericht door Seti I en is opgedragen aan Amon-Re. Een portaal met vier zuilen met papyrus-kapitelen is voor het in de rotsen uitgehakt gedeelte gebouwd. Op de wanden afbeeldingen van krijgstaferelen en van de Koning. De kamer daarna, uitgehouwen in de rotsen, met vier vierkante zuilen, bevat reliëfs van een offerende koning en lange teksten over de bouw van de tempel en het graven van een waterput. In de achterwand zijn drie nissen met afbeeldingen van de koning en de goden Amun-Re en Re-Harakhty.

Buiten de tempel, op een rots, zijn drie inscripties te vinden, met o.a. de enneade van deze tempel en de onderkoning van Nubië, Eni, knielend voor Seti I. Hoger op de rotsen zijn nog veel oudere rotstekeningen, Griekse graffiti en een inscriptie van ene prins Mermes (regeringsperiode Amenhotep III).
Seti I heeft de tempel laten bouwen om te gedenken dat hij hier een waterput heeft gegraven die de expedities naar de mijnen en steengroeven van water voorzagen. De opbrengsten daarvan (vooral het goud) liet hij naar Abydos transporteren waar hij bouwde aan zijn Dodentempel.
In de nabijheid van de waterput zin nog resten van een oude nederzetting te zien.

klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
klik voor vergroting klik voor vergroting


de waterput

klik voor vergroting


rotsinscripties

klik voor vergroting klik voor vergroting klik voor vergroting
klik voor vergroting


petrogliefen

klik voor vergroting klik voor vergroting

    terug