Tempels & Graven:

Nassermeer

Langs de Nijl

Luxor en omgeving

Nabij Cairo

Over Tempels & Graven (en andere Oudheden)

Hier geen wetenschappelijke teksten noch uitvoerige beschrijvingen van de vele tempels & graven die er in Egypte zijn. Wel een beknopte beschrijving van de pyramiden, tempels en graven die wij in de loop der jaren bezocht hebben, met vooral veel foto's.

Cairo en omgeving

Vlakbij Cairo, op het Plateau van Gizeh, staan de wereldberoemde Piramiden. De piramide van Cheops is het enige bouwwerk wat resteert van de oude zeven wereldwonderen.
Ten zuiden van de stad is de necropool van Saqqara te vinden waar behalve rijk gedecoreerde graven ook de oudste piramide staat, de trappiramide van Djoser. Saqqara was de dodenstad van de Oud-Egyptische hoofstad Memphis. Het openluchtmuseum van Mit-Rahina is op de resten ervan gebouwd.

   meer

Langs het Nassermeer: de Nubische tempels

De bouw van de High Dam in Aswan heeft het grootste stuwmeer ter wereld gevormd: het Nassermeer. Voor de redding van de Nubische monumenten uit de oudheid is een internationale operatie onder leiding van UNESCO uitgevoerd. De belangrijkste tempels zijn verplaatst naar hoger gelegen delen van de Nubische woestijn. Behalve de tempels van Abu Simbel en Nieuw Kalabsha zijn de andere plaatsen, Kasr Ibrim, Nieuw Amada en Nieuw Seboua, alleen per cruiseboot bereikbaar.

   meer

Tempels langs de Nijl

Inmiddels hebben we veel tempels en graven in Egypte bezocht, vaak meerdere keren. Kostte het eerder moeite (en extra geld voor 'security') om bijvoorbeeld de tempel van El-Tod te bezoeken, nu de konvooien zijn opgeheven is het gemakkelijker om individueel te reizen. Zo is Abydos nu eindelijk weer gewoon bereikbaar en kun je daar, als je dat wilt, een hele dag verblijven (of meer natuurlijk).
    Tempels van Edfu, Kom Ombo, Philae, Dendara
    Tempel van El-Tod
    Tempel van Medamud     Tempel van Medamud

Tempels en graven rond Luxor

In Luxor en omgeving is zo veel te zien dat we dat verdeeld hebben in Luxor-Oost, met de tempels van Luxor en Karnak en het Luxor-Museum en Luxor-West, de Thebaanse necropool, de westoever of westbank waar de graven (van de koningen, de koninginnen en belangrijke edelen) en dodentempels zijn te vinden.

   meer