Tempels & Graven

Nabij Cairo

Nabij Cairo

Mit-Rahina Openluchtmuseum

Memphis, hoofdstad tijdens de Vroegdynastieke periode en het Oude Rijk, waarschijnlijk rond 2900 v.chr. gesticht door Farao Menes die Opper- en Neder Egypte verenigde. Koningen van de 3e tot de 6e dynastie bouwden hier hun paleizen en tempels maar daar is nagenoeg niets meer van over. Slechts enkele overblijfselen zijn bijeengebracht in het Openlucht-museum van Mit-Rahina, bij de ruines van de tempel van Ptah. Buiten staat een sfinx van calciet, uit de 18e dynastie, 8 meter lang en 4 meter hoog. In een gebouwtje ligt (op z'n rug) een enorm kalkstenen beeld van Ramses II, 19e dynastie. Zonder onderbenen en dubbele kroon nog altijd 13 meter lang.

Saqqara

Saqqara is de dodenstad van de oude hoofdstad Memphis. Hier lieten de farao's en edelen hun graven aanleggen. Saqqara is vernoemd naar de vruchtbaarheidsgod Sokaris, beschermer van de dodedenstad.De necropool is meer dan 7 km. lang.
Middenin het gebied ligt het complex van de trappyramide van Djoser (Zozer), 1e Farao uit de 3e dynastie, gebouwd door Imhotep, ongeveer 2650 v.Chr. Tot die tijd werden Farao's bijgezet in onderaardse grafkamers waar bovenop een lage, platte, rechthoekige mastaba van kleisteen kwam. Hogepriester Imhotep koos natuursteen en bouwde 6 mastaba's boven elkaar, waarbij elke nieuwe laag kleiner was dan de vorige, vandaar 'trappyramide' die 60 meter hoog is. Behalve de pyramide zijn ook resten van de graftempel van Djoser te bezoeken.

 

Pyramides van Giza (Gizeh)

Het plateau van Giza met de drie wereldberoemde grote pyramides, maakt ook deel uit van de enorme necropool van Memphis. De eerste en grootste pyramide is van Farao Cheops (=Khufu), gebouwd ongeveer 2500 v.Chr.: nu 137 meter hoog (oorspronkelijk 146 meter), een zijde van het grondvlak meet 230 meter, er zijn 2,3 miljoen steenblokken gebruikt en de basislijnen wijzen precies naar de vier windstreken. De ingang van alle pyramiden ligt op het noorden. De pyramide van Chepren (= Khafre) is later gebouwd en is iets kleiner; op de top is de oorspronkelijke bekleding van kalksteen nog aanwezig. De derde pyramide is gebouwd voor Mycerinus, rond 2450 v.Chr., zoon van Chepren, ook wel genoemd Men-Kaoe-Ra of Menkaure, die Egypte 28 jaar regeerde.

 

Pyramide van Chepren

Bij de pyramide behoorde een complex van gebouwen, omgeven door een muur. Binnen de muren lagen de kleine pyramides waar de koninginnen begraven werden en de mastaba's voor familieleden en edelen. Naast de pyramide stond de dodentempel met zuilenhallen en binnenhof. Vanuit de dodentempel liep een overdekte gang naar de daltempel waar de sfinx de wacht hield.
Bij de pyramide van Chepren zijn de bijgebouwen het best bewaard, zoals de daltempel waar het bekende beeld van Chepren en de valkgod Horus is gevonden, de dodentempel en een groot deel van de overdekte verbindingsgang. De grote Sfinx is de wachter bij het graf van Chepren: een liggende leeuw met mannenhoofd (Chepren waarschijnlijk), ruim 70 meter lang en 20 meter hoog. In de grafkamer in de pyramide staat de granieten graftombe.

   foto's

 

   terug