Rode Zee

Intro

Aan de kust

Bescherming

Snorkelen

Rode Zee: aan de kust

Een strand(duik/snorkel)vakantie naar Egypte begint meestal op het vliegveld van Hurghada of Sharm el-Sheikh en sinds kort op dat van Marsa Alam.

Aankomst in Marsa Alam
Sinds een paar jaar beschikt Marsa Alam over een internationaal vliegveld waar nu ook vanaf Amsterdam rechtstreeks op gevlogen wordt (terugvlucht met tussenlanding in Hurghada).
In de buurt van Marsa Alam maken duikkampen meer en meer plaats voor hotels. Meestal gaat het om behoorlijk grote resorts want er is ruimte genoeg. Hopelijk raakt deze kust niet volgebouwd. Behalve el Qusier is er geen plaatsje van enige betekenis hier, Marsa Alam bijvoorbeeld is een stoffig, nogal armoedig gehuchtje zonder bars, disco's of shops. Buiten de hotels valt er niets te beleven en dat mag van ons zo blijven. De kust is prachtig en voor de rest is er de oostelijke woestijn, ook prachtig.
Wij gingen naar Hotel Lahami Bay, in de buurt van Berenice, ruim twee uur rijden vanaf Marsa Alam, december 2004.   

Aankomst in Hurghada
Hurghada is Egyptes "oudste" badplaats aan de Rode Zee, gelegen aan de westkust. Oorspronkelijk een vissersplaats; een oud gedeelte, Dahar, en een nieuw gedeelte, Sakala. Veel uitgaangsmogelijkheden. De meeste riffen dicht bij de kust zijn bij de bouw van de hotels verloren gegaan en anders wel door duizenden voetstappen vertrapt. Hier en daar valt er nog vanaf het strand te snorkelen.
Een lange bergketen, vanaf de Golf van Suez tot aan de grens met Sudan, scheidt de kust van de Arabische of Oostelijke Woestijn.
Zo langzamerhand wordt deze hele kustlijn volgebouwd met hotels. Niet alles is even succesvol want als je met de bus van Cairo naar Hurghada gaat kom je veel leegstaande hotelcomplexen tegen; sommige zijn ooit in bedrijf geweest, andere nooit afgebouwd.
Er zijn hotelconcentraties rond bestaande plaatsen zoals Hurghada, Safaga en El-Quseir maar ook grote nieuwe vakantiedorpen, bestaande uit meerdere hotelcomplexen, zoals El Gouna en Makadi Bay.
Sinds enkele jaren wordt er ook volop gebouwd tussen El-Quseir en Berenice, helemaal in het zuiden.

Wij gingen naar:

Aankomst in Sharm el-Sheikh
De tweede badplaats van Egypte, gelegen in het zuiden van de Sinaï. Sinai is een driehoekig schiereiland, omgeven door de Golf van Aqaba, de Golf van Suez en het Suezkanaal. De Negev-woestijn vormt de grens met Israel, in het noorden ligt de Middellandse Zee. Het landschap is gevarieerd, ruig en kleurig: hoge bergen en diepe wadi's (droge rivierbeddingen). Op de toppen van de hoogste berg ligt sneeuw.
De toeristische ontwikkeling van de zuid-Sinaï kwam grootst op gang toen Egypte in 1982 de Sinaï weer terugkreeg van Israel. Israel heeft trouwens het dorp Sharm el-Sheikh gebouwd. Grote hotelketens als Mövenpick en Hilton zetten als eersten luxe hotels neer in Naama Bay, nu de toeristenplaats van de Sinaï. Een boulevard, veel hotels, veel winkels, restaurants, disco's maken Naama Bay tot een groot toeristisch centrum. Je moet er van houden.
Sharm ligt 7 km oostwaarts van Naama Bay en beide plaatsen zijn zo langzamerhand naar elkaar toe gegroeid. Daartussen ligt Ras um el-Sid waar ook het ene na het andere hotel is verrezen. Ten noorden van Naamabay eveneens veel hotels, bijvoorbeeld langs Sharks Bay, en inmiddels raakt ook hier de hele kustlijn tot en met Nabq Bay vol.
Vanaf de hotels is het rif meestal bereikbaar per jetty of steiger; je moet bij het snorkelen hier soms rekening houden met een behoorlijke stroming.

Wij gingen naar:

"The Russians are coming"
De badplaatsen rond de Rode Zee raken de laatste jaren overspoeld met Russische toeristen. Er zullen best aardige Russen zijn maar de Russische toerist in Egpyte is over het algemeen van het foute type. Veel poen vergaard (hoe?), niet aardig, grof (vooral tegenover personeel), dringen alijd voor, groeten nooit iemand, zijn heel egoïstisch en van enig milieubesef is geen sprake. Gaan en staan waar zij willen en als dat nu toevallig op het kwetsbare koraal is zal hen een zorg zijn. Geven veel geld uit aan kleding, sieraden (zijn in tegenstelling tot westerse toeristen behendig in de kunst van het afdingen) en drankjes en zijn daardoor graag geziene gasten. Veel Russen in een hotel komt de sfeer daar helaas niet ten goede.

    terug    |    bescherming    |    snorkelen    |