Rode Zee

intro

aan de kust

bescherming

snorkelen

Rode Zee: Intro

(afbeeldingen zijn te vergroten)

Strand en zand en zee

Egypte heeft meer te bieden heeft dan tempels, graven en piramiden: de Rode Zee en strandvertier.
Lang de kust van het oorspronkelijke vissersplaatsje Hurghada zijn in rap tempo hotel-complexen verrezen. Daarbij werd geen rekening gehouden met de aanwezigheid van het koraal en zijn veel riffen verloren gegaan.
Na Hurghada, waar nog steeds wordt gebouwd, volgde Sharm el-Sheikh dat in 1982 weer Egyptisch werd (de Sinai ging voor Egypte verloren na de 6-daagse Oorlog in 1967; pas bij het Camp David Akkoord kreeg Egypte de Sinai weer terug). In Sharm el-Sheikh zijn voornamelijk luxe resorts gebouwd, 4* en 5* complexen.

Toerisme neemt steeds meer kust in beslag. Momenteel maken de oorspronkelijke duikkampen tussen el-Quseir en de grens met Soedan plaats voor hotels en heeft Marsa Alam sinds een paar jaar een internationaal vliegveld.
Grote toeristenoorden zijn aan de westkust: Hurghada, Makadi Bay en El Gouna; een stuk kleiner Safaga en el-Qusseir. In de Sinai is de grootste concentratie hotels te vinden rond Sharm el-Sheikh (Naama Bay, Sharks Bay, Ras Um el-Sidd en Nabq), daarna volgen Dahab, Nuweiba en Taba (hoewel, het zal wel even duren voordat Taba weer in de gratie raakt).

Rode Zee
De Rode Zee is een langgerekte binnenzee tussen noordoost-Afrika en het Arabisch Schiereiland.
Via het Suez-kanaal staat de Rode Zee in het noorden in verbinding met de Middellandse Zee en in het zuiden, via de Straat van Bab el-Mandeb met de Arabische Zee (Golf van Aden) en de Indische Oceaan.
In het noorden splitst het zich in de Golf van Suez en de Golf van Aqaba, daartussen ligt het schiereiland de SinaÔ. De Golf van Aqaba is 150 km lang en 20 km breed. De Golf wordt afgesloten door de plaatsen Eilat (Israel) en Aqaba, behalve badplaats ook de enige havenstad van JordaniŽ.

Door de geringe aanvoer van zoet water via rivieren, de schaarse neerslag en sterke verdamping door hoge temperaturen heeft de Rode Zee een hoog zoutgehalte en is het water buitengewoon helder.
Men denkt dat de oorsprong van de naam komt door de aanwezigheid van een rood gepigmenteerde blauwwier: Trichodesmium erythraeum, een algensoort. Die veroorzaakt soms een rossige gloed op het wateroppervlak.
De kusten zijn grotendeels onbewoond, zandig of rotsachtig en langs de kusten liggen vele koraalriffen. Er zijn ook riffen op volle zee en koraaleilanden of groepjes eilanden, zoals de Tiran-eilanden, Dahlak Archipel en Farasan-eilanden. Qua lengte is het koraalrif het op één na grootste ter wereld (na het Australische Great Barrier Rif).

Strandwandeling?
Omdat wij altijd in december vakantie vieren wil het nog wel eens tegenzitten met het weer (bewolking, frisse harde wind bijvoorbeeld). Ideaal voor een lekkere lange strandwandeling. Dat wordt steeds moeilijker: veel hotels bewaken hun stuk strand streng, vooral sinds 11 sept. 2001 (geen toegang voor niet-gasten) en door de bijna aaneengesloten bebouwing is er nog maar weinig vrij strand over. Waar nog wel een stukje niemandsland is verbaas je je over de hoeveelheid afval; het is soms net een vuilnisbelt.

Wat is hier te vinden
Sinds een paar jaar combineren we het "Egypte van de Farao's" met snorkelen in de Rode Zee. Die combinatie zetten we op deze site door. In dit onderdeel:

  • Aan de kust: hotels die wij bezocht hebben en hoe goed je daar kunt snorkelen;
  • Bescherming: de bijdrage die wij, als toerist, kunnen leveren aan bescherming van de kwetsbare onderwaterwereld van de Rode Zee;
  • Snorkelen: en wat je daarvoor nodig hebt;
  • nog een paar strand- en enkele onderwaterfoto's (de meeste zijn al op de pagina's te zien) - nog niet gereed.

    aan de kust   |    bescherming   |    snorkelen   |