Rode Zee:

Intro

Aan de kust

Bescherming

Snorkelen

Bescherming

(afbeeldingen zijn te vergroten)

Koraalrif
Het rif bestaat uit duizenden kleine koraaldiertjes, polypen, die nauw samenleven met kleine algjes, zooxantellae. Koraal is dus geen plant maar een dier.
Een koraalrif vormt het leefgebied van duizenden soorten planten en dieren. Vissen, weekdieren, sponzen, zeeschildpadden, zeezoogdieren en kreeftachtigen vinden er voedsel of gebruiken het rif als kraamkamer en schuilplaats.
De belangrijkste natuurlijke eco-systemen ter wereld zijn de tropische regenwouden en de koraalriffen. Beide staan (helaas) onder grote druk. Bescherming is noodzaak!
Het schijnt dat 30% van het koraal ter wereld al zo beschadigd is dat het als verloren beschouwd moet worden.

De Eg. Overheid heeft in 1983 het zuidelijk deel van de Sinai uitgeroepen tot Nationaal Park: Ras Mohammed. Hiertoe behoort de hele kuststrook tot en met de mangroves van Nabq en de Tiran-eilanden. Doel is het beschermen en behouden van het kwetsbare eco-systeem. Toerisme is echter een economisch levensbelang voor Egypte, vandaar dat men probeert om een en ander verantwoord te laten samengaan. Een moeizame strijd die, omdat de overheid eigenlijk te laks is (= te weinig toezicht houdt), verloren lijkt.
Ook duikscholen beseffen steeds meer dat het koraal beschermt dient te worden (deels uit economisch belang). Zo hebben 15 duikscholen de HEPCA opgericht: Hurghada Environmental Protection and Conservation Association. Vanuit andere plaatsen hebben duikscholen zich hierbij aangesloten en het werkgebied van de HEPCA omvat inmiddels de gehele Rode Zee.
Belangrijk is dat de Egyptische overheid en de gehele toeristenbranche gezamenlijk optrekken in het beschermen van het milieu al was het maar in in het geven van voorlichting en controle op naleving van regels.

Bedreigingen
De invloed van het massa-toerisme op het milieu is vaak rampzalig. Explosieve toename langs de kusten van strandhotels, golfbanen, vakantiedorpen vernietigen kustbiotopen. Veel hotels hebben geen goede rioolwaterzuivering zodat het nabij gelegen rif vervuild raakt. Hetzelfde doen duikersboten die geen sceptic-tank aan boord hebben en hun afvalwater direct bovenop het rif lozen. Deze boten veroorzaken ook veel ankerschade.
Een andere bedreiging voor de koraalriffen is de temperatuursstijging.
Met de opkomst van het toerisme groeit ook de vraag naar zeecuriositeiten zoals schelpen, koraal en vooral gedroogde kogelvissen. Gelukkig is de invoer hiervan in Nederland verboden.
Een simpele aanraking van het koraal kan jaren groei ongedaan maken. Elke aanraking doodt de levende koraalpoliepen. Door de massaliteit van die ene hand of die ene voet, raakt het rif dus aanzienlijk beschadigd.

In Egypte
De riffen in de buurt van de grote hotel-concentraties zijn behoorlijk beschadigd. Bij de bouw van de eerste hotels in Hurghada stortte men gewoon zand over het rif, toeristen (wij dus) houden van zandstranden. Wat er nog over was van het rif werd vervolgens platgetrapt door de duizenden duikers en snorkelaars. Sommige hotels doen wel wat aan bescherming van het nog aanwezige koraal maar dat is maar mondjesmaat en het moet natuurlijk wel gezellig blijven. Meestal blijft het bij een waarschuwingsbord op het strand, soms is er een soort van badmeester met een fluitje die na een paar keer fluiten ook maar z'n schouders ophaalt (helaas), per slot zijn wij gasten...
De Egyptenaren zelf hebben nog maar weinig besef van milieubescherming, geen land ter wereld (denk ik) waar de kusten zo vol afval liggen: 't is één en al gewapper en geritsel van plastic zakjes. En niemand die opruimt, ook vanuit naastgelegen resorts niet die hun eigen stuk strand daarentegen ongelooflijk perfect schoonhouden.
Toerisme is een grote, zo niet de grootste bron van inkomsten voor Egypte en tegelijkertijd een serieus milieuprobleem. Het is moeilijk om een balans daartussen te vinden. Het uitroepen van de hele Rode Zee tot Nationaal Park zoals de Egyptische overheid heeft gedaan is één ding maar probeer dan ook om de dan geldende regels te handhaven; dus veel meer toezicht en tot meer dan alleen op een fluitje blazen bevoegde 'opzichters' c.q. strandwachten.

Wat kunnen wij doen?

  • De ultieme bescherming is natuurlijk dat we met z'n allen thuisblijven :-)
  • Raak niets aan, zelfs niet met een vingertop: geen koraal en zeker ook geen vissen of andere dieren!
  • Ga nooit staan of zitten op het rif!
  • Probeer zo min mogelijk de bodem om te woelen, m.a.w. ga zo snel mogelijk zwemmen/snorkelen.
  • Voer geen vissen (zeg er wat van als je dat ziet).
  • Laat geen afval achter, ruim (vooral) plastic op dat op het rif ligt.
  • Kies als je een snorkel- of duikexcursie boekt een bedrijf uit dat een beleid tav milieubescherming heeft, die z'n afvaltanks niet loost, geen afval overboord kiepert en alleen bij meerboeien aanlegt ipv het anker zomaar overboord te gooien.
  • Koop geen koraal, (doopvont-)schelpen of opgezette kogelvissen, neem ook niets mee. Invoer daarvan is in Nederland verboden!

    terug    |    aan de kust    |    snorkelen    |