Reisverhaal:

Dahabiya-trip

dag 1

dag 2

dag 3

dag 4

dag 5

dahabiya Scheherazade Kom Ombo tempel nogmaals de Scheherazade bij Ramadi Gebel el-Silsila Nijloever

Egypte: beleef het mee!

Een reisverhaal

Naarmate de jaren verstrijken en we aan onze 14e Egyptereis toe zijn, is onze kijk op het land veranderd. Het reisverhalen-deel op deze site vinden we nu enigszins gedateerd met reizen uit 2002, 2003, 2004 en 2005.
Met een knaller van een reis sluiten we daarom dit deel af: de Dahabiya-trip in december 2007.

Dahabiya
In oude tijden vervoerden speciale, luxe zeilboten koningen, kaliefs en pasja's over de Nijl. Deze boten hadden vergulde relingen en werden daarom Dahabiya's genoemd; dahab is het Arabische woord voor goud. Een Dahabiya heeft 2 masten met zeilen die lijken op die van een felukka.
Vanaf ongeveer 1860 tot 1920 nemen rijke (Europese) toeristen de plaatsen in van de kaliefs en pasja's, totdat stoomboot en trein toeristen gaan vervoeren. De laatste koning van Egypte, Farouk, bezat 8 Dahabiya's om van paleis naar paleis te varen.
Dahabiya's zeilden nog tot zo'n 1960, daarna werden vele boten gesloopt of rotten langzaam weg.

dahabiyaIn het midden van de jaren 90 van de vorige eeuw worden een paar dahabiya's opgeknapt. Hiermee kunnen exclusieve cruises over de Nijl gemaakt worden, in een luxe, koloniale sfeer, met maximaal 10 gasten.De eenvoud van het zeilen met een felukka in combinatie met het 5*-comfort van de 'floating hotels'. Dat slaat aan zodat er nu zelfs nieuwe dahabiya's gebouwd worden. Soms ook lelijke, veel te grote dahabiya's, die amper nog lijken op de dahabiya's van weleer.
Bijna alle Dahabiya's vertrekken uit Esna en varen in minimaal 4 dagen naar Aswan. Onderweg is er gelegenheid om belangrijke bezienswaardigheden (tempels) te bezoeken.
In sommige Dahabiya's is tegenwoordig een motor ingebouwd, die varen dus op eigen kracht als er geen wind is. De meesten boten worden echter in dat geval door een sleepboot getrokken.

Een dahabiya kan aanleggen daar waar de grote cruiseboten (de floating hotels) niet kunnen komen en zijn plaatsen in Egypte te bezoeken die over land niet meer vrij toegankelijk zijn (zoals bijvoorbeeld Gebel el-Silsila en El Kab). Reden voor ons om voor een dahabiya-reisje te kiezen.

Sandals
Behalve Dahabiya's (dahabeya's) zijn er ook nog Sandals, die vroeger als vrachtboten, als vrachtfelukkas, gebruikt werden. De Sandal is eenvoudiger en kleiner. Er kunnen maximaal 6 personen verblijven, in 3 hutten. Je kunt al met 2 personen een Sandal huren voor minimaal 3 dagen (dan wel even diep in de geldbuidel tasten).

Vaar mee met de Scheherazade    >

Impressies van ons verblijf aan de Rode Zee
(nabij Sharm el-Sheikh, El-Quseir, Hurghada en Wadi Lahami) zijn te vinden in het onderdeel "Rode Zee" en daar "Aan de kust" .
We beschrijven beknopt de hotels waarin we verbleven en hoe het snorkelen beviel (want daarvoor gaan we naar de kust).