Reisverhaal:

Dahabiya-trip

dag 1

dag 2

dag 3

dag 4

dag 5

 

ticket kom ombo bijeneters kom ombo dag 5

Dahabiya-trip; dag 4

Sobek De Dahabiya is vannacht losgeslagen. We zijn aan een ramp(je) ontsnapt.
Toen de laatste van onze groep gisteravond aan boord ging, viel de loopplank in het water. De Dahabiya was los! Paniek. De bemanning houdt vanaf de wal de boot vast, in allereil wordt de motorboot gestart om de dahabiya weer aan te meren én te draaien.
Het blijkt dat de ‘dekgordijnen’ die we tijdens het eten vanwege de wind dichtgemaakt hebben als een soort 'zeilen' zijn gaan werken. De sterke wind heeft de boot de Nijl op geblazen. Gelukkig is het goed afgelopen.

Half negen ontbijt en dan is het nog een klein eindje varen naar Kom Ombo. Om kwart voor tien zijn we in de tempel waarvan de hele omgeving veranderd is en we moeite hebben om de ingang en ticketoffice te vinden. De touristpolice is niet erg behulpzaam.
Het is leuk om de dubbeltempel van Kom Ombo, opgedragen aan Sobek en Haroeris, bij daglicht te zien, in 2002 zijn we er 's avonds geweest. De krokodillenmummies liggen nog in hun steeds stoffiger wordende vitrines en ook de oeroude houten wig weten we feilloos te vinden.
We hebben geluk want gedurende ruim een uur zijn we nog de enigen in de tempel. Als we terugwandelen naar de boot, zit er een bijeneter op het hek rond het tempelterrein. Haar of zijn partner zit vlakbij op een boomtak.

heerlijke lunch We genieten intens van onze zeiltocht. Van lezen komt helemaal niks, daarvoor zijn de oevers van de Nijl veel te mooi. Onder de brug door gaat maar net. Aangelegd bij een soort 'kwelder' waar de bemanningsleden die de boot vastmaken tot hun knieëen in de modder wegzakken.

Met een opwindbare kip kondigt Shaban het diner aan; ons galgenmaal genieten we benedendeks, in de "rode" lounge. Flesje Obelisk erbij, 't is weer smakelijk. Daarna zitten we bovendeks nog wat na te praten en tekenen het gastenboek van de Scheherazade. Alweer de laatste nacht op de dahabiya. Jammer, jammer. We willen volgend jaar wel weer, zo
heerlijk, zo mooi om op deze manier over de Nijl te varen.

 

op weg naar Kom Ombo krokodillenmummies de zeilen worden gehesen de Scheherazade zeilt
gaat maar net vissers op de Nijl watervogels vissers